Du er her

Master i Landskapsarkitektur kull 2017 (Oslo)

Primærfaner

Logg inn med Feide

Master i Landskapsarkitektur kull 2017 (Oslo)

Studieprogram

Master i Landskapsarkitektur kull 2017 (Oslo)

Nynorsk navn
Master i Landskapsarkitektur kull 2017 (Oslo)
Gateflow PD
Engelsk navn
Master of Landscape Architecture Class of 2017 (Oslo)
Studienivå: 
Syklus 2
Studiepoeng: 
120
Varighet: 
4 semester
Kull: 
2017
Studiemodeller

Master i Landskapsarkitektur kull 2017 (Oslo)

Studieprogram: 
Master i landskapsarkitektur
Gateflow CM
Studiemodelltype: 
Master
Kull: 
2017
Forfattere: 
Reier Møll Schoder
Torunn Johansen
Faglig ansvarlig: 
Marianne Skjulhaug
Torunn Johansen
Studieplanansvarlig: 
Marianne Skjulhaug
Opptakskrav

Søkere som har bachelor eller tilsvarende treårig grunnutdanning i landskapsarkitektur fra annen institusjon, kan søke om opptak.

Søkerne rangeres på bakgrunn av dokumentasjon fra tilsvarende utdanning, språkkunnskaper og portfolio.

Opptaks- og godkjenningsutvalget ved AHO er opptaksorgan.

Søking til studiet gjøres via Søknadsweb.

Introduksjon

Master i landskapsarkitektur ved AHO er et 2-årig studium med et omfang på 120 studiepoeng, og tar opp studenter med 3-årig grunnleggende landskapsutdanning.

Skolen forvalter sterke tradisjoner i landskapsurbanisme, og utdanningen svarer på behov for et større mangfold i faget og profesjonen. Utdanningen vektlegger formgiving inspirert av skolens fagtradisjon innenfor arkitektur. Utdanningen er studiobasert og prosjektorientert.

Forventet læringsutbytte

Landskapsarkitekter utdannet ved AHO evner å etablere et selvstendig faglig virkefelt, bidrar med originale betraktningsmåter og løsninger og utøver faget på et høyt internasjonalt nivå.

Landskapsarkitekter som har fått graden Master i arkitektur ved AHO kan praktisere faget på grunnlag av kunnskaps- og ferdighetsfelt som er definert i EUs profesjonsdirektiv og IFLAs standard for landskapsarkitekturutdanning.

De kan praktisere faget landskapsarkitektur gjennom kunstnerisk og vitenskapelig undersøkelse, ideutvikling og arkitekturprosjektering i ulike skalaer og format

  • kjenner fagets naturgitte, miljømessige, samfunnsmessige, kulturelle og teknologiske forutsetninger,
  • behersker fagets arbeidsmåter, verktøy og uttrykksformer og evner å bruke disse i prosjektering på en målrettet, profesjonell og eksperimenterende måte,
  • har kunnskap om fagets historie, egenart og plass i samfunnet, og evner og bruke denne kunnskapen i eget faglig arbeid,
  •  kan orientere seg i forskning- og utviklingsarbeid innen faget og evner å bruke denne kunnskapen både i prosjektering og arkitekturkritikk.

Landskapsarkitekter utdannet på AHO kan på en reflektert måte ta ulike profesjonelle roller og er dyktige i samarbeid med andre faggrupper:

  • De kan formidle landskapsarkitektfaglig arbeid, eget og andres, til legfolk og fagfolk på et profesjonelt og akademisk nivå,
  • evner å reflektere over eget arbeid og bryte egen forståelsesramme,
  • tar ansvar for egen læring og faglig utvikling, kan reflektere over og posisjonere eget faglig bidrag i forhold til etiske problemstillinger i praktisering av faget.
Undervisnings- og vurderingsformer

Undervisningsform

  • Utdanningen har Problembasert Læring (PB) gjennom prosjektering som en viktig arbeidsform.
  • Forelesninger gir oversikt og problemstillinger for videre studiearbeid og tilbys når studentene introduseres for nytt lærestoff.
  • I løpet av utdanningen skal studentene utarbeide skriftlige oppgaver i teoretiske studier. I tillegg benyttes diskusjoner, litteraturstudier og prosjektarbeid.
  • All undervisning er forskningsbasert. Konkret innebærer dette at studentene tidlig i studiet skal kunne forholde seg til vitenskapelige artikler. Enkelte kurs er direkte knyttet opp til AHOs forskningsprosjekter. Forskningsprosess, -etikk og resultater synliggjøres overfor studentene som en del av undervisningen. Det legges spesiell vekt på systematikk, tolkning av litteratur, kildekritikk og bruk av referanser. AHOs vitenskapelige ansatte driver FoU-arbeid som synliggjøres i undervisning og veiledning av studentene.
Organisering og arbeidsmåter

Selve landskapsstudiet er et studium på masternivå med et omfang på 120 studiepoeng (sp). De to første semestrene er obligatoriske, mens man det tredje semesteret kan velge fra AHOs studiokurs.

Masteroppgaven er en selvstendig oppgave, diplom, på 30 sp.

Krav til utstyr eller ferdigheter

For å følge studiet må studentene har grunnleggende ferdigheter i bruk av dataverktøy og tilgang til egen bærbar PC / MAC. Det blir gitt opplæring i bruk av programmer som benyttes i studiet og studenter får tilgang til lisenser og oppgraderinger.

AHO benytter den digitale læringsplattformen Moodle. Her finnes informasjon om studiet, timeplaner, forelesningsnotater, innleveringer og annet

Internasjonalisering

Utveksling ved AHO kan skje i tredje semester av studiet. AHO har en rekke utvekslingsavtaler studenten kan benytte seg av gjennom Erasmus+, Nordplus-programmet og bilaterale avtaler AHO har inngått. Det er også mulighet for utveksling utenom avtalenettet. Slik utveksling må forhåndsgodkjennes av Opptaks- og godkjenningsutvalget om det skal inngå som del av studiet.

Godkjent dato: 
Onsdag, juni 21, 2017 - 11:30
Målgruppe: 

 

Studiet passer for deg som er interessert i sammenhengen mellom utbyggingsmønstre og landskap, hvordan vi forvalter naturressurser, hvordan vi former omgivelsene våre i ulike skalaer, hvordan klimaendringene vil påvirke utformingen av omgivelsene våre og motsatt, hvordan utformingen av omgivelsene våre kan påvirke klimaendringene. Studiet krever både kreativt fokus og faglig kunnskap, samt forståelse for kulturelle og samfunnsmessige forhold.

12 803 Diplom Landskapsarkitektur

Gateflow CD
Emnenavn på English: 
Diplom Landskapsarkitektur
Studiepoeng: 
30
Rapporteringsprogram: 
Emnekode: 
Studienivå: 
Syklus 2
Undervisningssemester: 
2019 Vår
Eksamenssemester: 
2019 Vår
Undervisningsspråk: 
Norsk/Engelsk
Forkunnskapskrav

Successful completion of 90 ECTS and successful completion of a pre-diploma report, approved by an advisor and the head of department.

Om emnet

The diploma semester at AHO is an independent research and design task on a theme chosen by the candidate. In consultation with a chosen advisor, the candidate is to produce a complete work of exceptional quality contributing to the discipline’s dis-course.

Læringsutbytte

∙ An ability to give form to architecture through artistic and scientific research
∙ An understanding of the given natural, social, cultural and technological conditions that govern architectural, urban and landscape design work
∙ A mastery of the methods, tools and media inherent in architectural, urban and landscape design
∙ An awareness of architecture’s, urban and landscape design’s historical, societal and theoretical underpinnings
∙ An ability to communicate ideas and results to professional and laypersons
∙ An independent and responsible attitude to individual learning
∙ An understanding of one’s own individual position with the discipline

Praktisk organisering og arbeidsmåter

The diploma semester is an independent study whose methods and topics are to be outlined in an approved pre-diploma brief. Interim presentations and a final presentation is mandatory.

Obligatorisk arbeidskravPåkrevde arbeidskravOppmøte påkrevdKommentar
Annet - spesifiser i kommentarfeltet Påkrevd2 mid term reviews
Obligatoriske arbeidskrav:
Obligatorisk arbeidskrav:Annet - spesifiser i kommentarfeltet
Påkrevde arbeidskrav:
Oppmøte påkrevd:Påkrevd
Kommentar:2 mid term reviews
VurderingsformGrupperingKarakterskalaKommentar
ProsjektoppgaveIndividuellBestått / ikke beståttReport and presentation of diploma project. External censors
Delinnlevering-Bestått / ikke beståttHovedmodell og potteklare plansjer, samt abstract 1-4 A4-sider med tekst og bilder. Etter denne innleveringen kan studenten kun jobbe med formidling av prosjekt, ikke utvikling.
Delinnlevering-Bestått / ikke beståttOppheng av prosjekt og innlevering av skissebøker, utstillingsmateriell, prosessmateriale etc. Ved teoretisk prosjekt leveres trykket utgave.
Vurderinger:
Vurderingsform:Prosjektoppgave
Gruppering:Individuell
Karakterskala:Bestått / ikke bestått
Kommentar:Report and presentation of diploma project. External censors
Vurderingsform:Delinnlevering
Gruppering:-
Karakterskala:Bestått / ikke bestått
Kommentar:Hovedmodell og potteklare plansjer, samt abstract 1-4 A4-sider med tekst og bilder. Etter denne innleveringen kan studenten kun jobbe med formidling av prosjekt, ikke utvikling.
Vurderingsform:Delinnlevering
Gruppering:-
Karakterskala:Bestått / ikke bestått
Kommentar:Oppheng av prosjekt og innlevering av skissebøker, utstillingsmateriell, prosessmateriale etc. Ved teoretisk prosjekt leveres trykket utgave.
Forfattere: 
Reier Møll Schoder
Godkjent dato: 
Mandag, november 19, 2018 - 15:15
Godkjent av: 
Silje Nygaard på fullmakt fra Marianne Skjulhaug
Rapporteringsstudieprogram

60 302 Tema og konsepter i landskapsarkitekturen

Gateflow CD
Emnenavn på English: 
Landscape Architecture's Themes and Concepts
Studiepoeng: 
6
Rapporteringsprogram: 
Emnekode: 
Studienivå: 
Syklus 2
Undervisningssemester: 
2017 Høst
Eksamenssemester: 
2017 Høst
Undervisningsspråk: 
Norsk/Engelsk
Maksimum antall studenter: 
20
Forkunnskapskrav

Kurset er obligatorisk for første året for studenter i master landskapsarkitektur. Det er åpent for andre studenter på masternivå.

Om emnet

Norsk landskapsarkitektur har i de siste årene produsert en rekke prosjekter med høy kvalitet I en voksende disiplin og profesjon. Hagekunstens og landskapsarkitekturens historie, med fokus på geografi, paradigmeskifte, folkehelse, har landskapsarkitektur vokst til en viktig profesjon i en tidsalder med store problemer. Landskapsarkitekturen har verktøyene til å løse mange av verdens problemer.

Studentene vil bli introdusert gjennom mange aspekter av historisk og samtidig landskapsarkitektur, både innenlands og utenlands, samt hvordan teorier og metoder de siste årenes innflytelse på urbanismen og realiserte prosjekter gjennom bedriftsbesøk og prosjektbesøk i Oslo.

Læringsutbytte

Studentene skal forstå hvordan økologiske og infrastrukurelle faktorer former og danner premiss for bylandskapet, samt å få en bred kunnskap om landskapsarkitekturens temaer og konsepter.

Praktisk organisering og arbeidsmåter

Kurset inneholder 7 forelesninger med forelesere fra instituttet og 3 forelesninger med eksterne skandinaviske landskapsarkitekter, samt 1 avsluttende seminar. Forelesninger vil fokusere på spesielle temaer i landskapsarkitekturen: gatetrær, parker, gater, plasser, vann, skinner, hagekunstens historie, samtidslandskapsarkitektur osv.

7 forelesninger tirsdag formiddag 9:00-11:00 fra august til oktober:

  • Forelesning 1: 22.8. Rainer Stange: «Water in landscape arcitecture»-  
  • Forelesning 2: 29.8. Jeppe Aalgaard Andersen: «City Paving»
  • Forelesning 3: 5.9. Luis Callejas: «Images of many natures»
  • Forelesning 4: 12.9. Rainer Stange: «Urban Trees»
  • Forelesning 5: 19.9 Jeppe Aalgaard Andersen: «It’s all about Water»
  • Forelesning 6: 26.9 Alf Haukeland: «St. Olavs Hospital»
  • Forelesning 7: 3.10 Rainer Stange:  «Rails»

3 forelesninger torsdag kveld 18:00-20:00 med temaet: skandinavisk landskapsarkitektur:

  • Forelesning 8: 12.10. Axel Sømme, CUBUS, Bergen, «Works».
  • Forelesning 9: 26.10. Mattias Gustafsson, urbio, Stockholm:«The red-green-blue cityscape».
  • Forelesning 10: 9.11. Marianne Levinsen, København: «Det man ikke ser».

Innlevering

Innlevering av individuelle oppgaver på A4-side fredag etter hver forelesning, både fra de 7 formiddagsforelesningene og de 3 kveldsforelesningene. A4-sida skal inneholde en tegning med en tekst, men ingenting hentet fra internett. De 10 oppgavene fra høstens produksjon samles i ett dokument for innlevering.

Fordypningskursuken er 6 – 12. november = fordypningsuke og avslutning for fordypningskurs ved Giambattista Zaccariotto.

Pensum

Obligatorisk lesning:

Boulevard Book. History, Evolution, Design of Multiway Boulevards Allan Jacobs Allan Jacobs. Elizabeth MacDonald, Yodan Rofe. The MIT Press August 2003

The Fundamentals of Landscape Architecture. Waterman, Tim. AVA Publishing, Lausanne, Switzerland, 2009

Digital Landscape Architecture Now. Amoroso, N. & Hargreaves, G. Thames and Hudson 2012

 

Foreslått lesning:

Great Streets. August 1995 The MIT Press August 1995

Des arbres dans la ville.  Caroline Mollie, Actes Sud & Val'hor, Paris, 2009

Promenades de Paris. Adolphe Alphonse, Paris, 1867-73, 2002

Blågrønn hovedstad. Oslo Elveforum, Oslo, 2010

Design With Nature . McHarg, Ian. 1971,  Garden City: Natural History Press.

The Granite Garden . Spirn, Anne Whiston, New York, Basic Book, Inc., 1984.

CENTER,  Volume 14: On Landscape Urbanism (Paperback) The Center for American Architecture and Design; 1st edition (April 1, 2007)

Landscape Urbanism  - Kerb 15 (Paperback) RMIT Press 2007

The Recovering of Landscape . Corner, ed. 1999. Princeton Architectural Press.

The Landscape Approach . Lassus, Bernard. 1998, University of Pennsylvania Press.

Mappings . Cosgrove, Denis (ed.), 1999, London

Unnatural Horizons: Paradox and Contradiction in Landscape Architecture . Weiss, Allen S., 1989, New York : Princeton Architectural Press

Theory in Landscape Architecture . Swaffield 2002 University of Pennsylvania Press

The Landscape Urbanism Reader. Charles Waldheim. Princeton Architectural Press; 2006

Territories: From Landscape to City . Agence Ter  and Lisa Diedrich  (Editor). 2008, Birkhäuser Basel

Intermediate Natures: The Landscapes of Michel Desvigne

by E. Kugler  (Translator), James Corner  (Foreword), Gilles A. Tiberghien (Contributor)

2008, Birkhäuser Basel

The New Economy of Nature. Gretchen Daily and Katherine Ellison, Island Press, 2003

Politics of Nature, Bruno Latour and Catherine Porter. Harvard University Press, 2004

Living Systems. Margolis/ Robinson, 2007. Built examples,

innovative materials and technologies in landscape architecture praxis.

Magazines:
Daidalos

JOLA  (Journal of Landscape Architecture)

New geographies

‘ scape: The International Magazine of Landscape Architecture and Urbanism

Topos: European Landscape Magazine

Also, you might want to check out following thematic websites on the internet:

LE: NOTRE www.le-notre.org

LE:NOTRE°Mundus  Le Notre’s non- European partners network

ECLAS The European Council of Landscape Architecture Schools

ELASA - European Landscape Architecture Students Association

NLA- Norwegian Landscape Architects (Students) Association

IFLA International Federation of Landscape Architects

European Urban Landscape Partnership: the planning and management of the urban landscape

VurderingsformGrupperingKarakterskalaKommentar
Vurderingsmappe-Bestått / ikke beståttInnlevering Innlevering av individuelle oppgaver på A4-side fredag etter hver forelesning, både fra de 7 formiddagsforelesningene og de 3 kveldsforelesningene. A4-sida skal inneholde en tegning med en tekst, men ingenting hentet fra internett. De 10 oppgavene fra høstens produksjon samles i ett dokument for innlevering.
Vurderinger:
Vurderingsform:Vurderingsmappe
Gruppering:-
Karakterskala:Bestått / ikke bestått
Kommentar:Innlevering Innlevering av individuelle oppgaver på A4-side fredag etter hver forelesning, både fra de 7 formiddagsforelesningene og de 3 kveldsforelesningene. A4-sida skal inneholde en tegning med en tekst, men ingenting hentet fra internett. De 10 oppgavene fra høstens produksjon samles i ett dokument for innlevering.
Forfattere: 
Berit Skjærvold
Godkjent dato: 
Torsdag, april 27, 2017 - 00:45
Godkjent av: 
Empty by purpose
Rapporteringsstudieprogram

60 401 Landscape and Urbanism

Gateflow CD
Emnenavn på English: 
Landscape and Urbanism
Studiepoeng: 
6
Rapporteringsprogram: 
Emnekode: 
Studienivå: 
Syklus 2
Undervisningssemester: 
2018 Vår
Eksamenssemester: 
2018 Vår
Undervisningsspråk: 
Engelsk
Om emnet

The contemporary city, with its processes of upscaling and rapid mutation, produces, together with great possibilities also great contradictions and risks that question the very idea of a city. Emerging are new forms of spatial inequalities and injustice, new problems of metabolism related with the management of in-out flows (such as water, energy, goods, people) and their carrying structures. These processes are related resulting in a more difficult and uncertain condition. This condition challenges the role of designer and design practice as a specific means of knowledge production. Does this condition, “between chaos and potentials” (Koolhaas 2014) make the project of the contemporary city and territory possible? What are the constitutive features of a project that is able to absorb these contradictions and create new conditions of possibilities in the framework of a meaningful order? The praxis and reflection of different agents are today reframing the fields of urbanism and landscape architecture; new concepts and principles replace others at the centre of these disciplines and guide the construction of new discursive as well as spatial forms. Landscape Urbanism is one of the successful neologisms. In the notion of Landscape Urbanism, positions converge that have in common the retrieval of concepts such as memory, social utility and ecology. A depth that leads to new forms of description and prefiguration. As cultural construct, landscape is made and remade. The interpretation of landscapes imply - using the terms of Umberto Eco - the distinction between the “intentionality of the author”, that is what the author wants to communicate; the intentionality of the “reader”, that is what the reader interpret and use. And the “intentionality of the work itself”, that is what - independently from the intentionality of the author – the constructed landscape suggests remaining open to new interpretations.

Læringsutbytte

The scope of the course is improving the interpretative and projective toolkit of the designer as reflective practitioner. The course will explore themes, approaches and tools (conceptual and practical) throughout a sequence of critical operations that complement each other and take place both in the studio and as fieldwork. In particular, the students will be engaged in three types of critical reading; reading of essays by relevant authors (rhetorical analysis), reading of real-world-space (film and photography) and reading of spatial projects (mapping).

VurderingsformGrupperingKarakterskalaKommentar
RapportIndividuellBestått / ikke bestått
Vurderinger:
Vurderingsform:Rapport
Gruppering:Individuell
Karakterskala:Bestått / ikke bestått
Kommentar:
AktivitetKommentar
OppmøteBasically Attendance
Forventet arbeidsinnsats:
Aktivitet:Oppmøte
Kommentar:Basically Attendance
Forfattere: 
Reier Møll Schoder
Godkjent dato: 
Onsdag, november 1, 2017 - 14:45
Godkjent av: 
Empty by purpose
Rapporteringsstudieprogram

60 518 Fjord Almenningen

Gateflow CD
Emnenavn på English: 
Fjord Allmenningen
Studiepoeng: 
24
Rapporteringsprogram: 
Emnekode: 
Studienivå: 
Syklus 2
Undervisningssemester: 
2017 Høst
Eksamenssemester: 
2017 Høst
Undervisningsspråk: 
Engelsk
År: 
2017
Maksimum antall studenter: 
20
Emneansvarlig: 
Forkunnskapskrav

Open for students in Architecture and Landscape Architecture. Mandatory first semester course for Master of Landscape Architecture.

Basic knowledge in architecture, urbanism and landscape.

Om emnet

The harbor area of Oslo has during the last year’s has gone through a strong phase of transformation. This includes all from important infrastructural changes as the E18, that was put in tunnel, to new building projects as Aker Brygge, Tjuvholmen, Barcode, Sørenga, the Opera etc. These projects have taken form in a relatively short period of time in respect to the city’s history and in the municipalities plan for “the Fjord City” there are still remaining several parts to be realized.

In this course we are going to work with area between the Central station, Kvadraturen, the Fjord, the Opera and Barcode /Bjørvika . Fjord Almenningen

The challenges lies in the creation of a place specific project that links Oslo with its waterfront. The goal is to create a landscape park that establishes a continuous and linked open, high quality space structure. As the new center park and plaza in Oslo

The project includes several temporalities from temporal interventions to more long-term design of the landscape. The interaction between the temporal and the constant in the urban environment is part of the project.

The course is divided into three main parts:

  1. Definition of the open space structure is fundamental, in order to link the existing urban tissue and the new areas as well as to integrate the harbor promenade.
  2. Definition of program and planning of temporal functions and activities. How is it possible to create maximal functionality by a minimum investment, and a clever use of what is already to be found on site?
  3. Definition of the long-term landscape project is one of the main focuses of the course.

The projects that the students develop are meant to take part in the public debate and show; which are the qualities that are important in a sustainable city? The course will include how to create a strategic document that will be able to communicate to the towns’ technicians, politicians and users. Therefore it is of importance that the material produced in the course is of high quality.

Læringsutbytte

Knowledge:

The course will provide the students with the experience of working on the edge, where the city meets the sea, close to the fjord and discover and achieve proficiency in establishing promenades and parks in an urban structure. The course will work with the man-made and nature, in order to provide the city with a sustainable and recreational dimension. The aim is to design the city where water and land meet and analyze it´s trace deep in the city, as well as far out in the bay.

Skills:

The course is project based and will provide the student with a spatial understanding of the work of several scales, from scale 1: 10,000 to 1: 1. In the transition between water and landscape, both design and materiality will be a part of the work. Once completed the course the student should have acquired a working-method and a projecting experience in a landscape based project.

General competence:

Understanding for the climatic circumstances in this case at the waterfront in Oslo and how that informs the design of a park-project.

A basic knowledge of vegetation and an understanding of the logics of the landscape and its changes through the different seasons.

Praktisk organisering og arbeidsmåter
  1. The course is introduced with a fieldwork where the students make a mapping and create a common knowledge base.
  2. A strategy for an open space structure will be then established. This work is made in groups.
  3. Workshops are organized thematically in order to highlight important phases of the project. In the first workshop the theme is the temporal urban space.
  4. The design of the long-term landscape project is the course's main focus. The course is structured as a continuous projecting process where different phases are thematically defined and emphasized with theoretical lectures in order to contribute to the development of the project.
  5. Working models are essential for this course

-The Landscape project will respond to the seasonal variations and show how it changes over time. 

-The experience from working with the site will be contrasted to analysis of international reference projects. What should a park landscape provide to the city? What can it offer to its users?

-Within the course, study trips are arranged in the Oslo area as well as internationally.

Obligatorisk arbeidskravPåkrevde arbeidskravOppmøte påkrevdKommentar
Veiledningssamtaler Ikke påkrevdRegular project reviews, with the teachers.
Ekskursjoner Ikke påkrevdBarcelona or Sydney
Obligatoriske arbeidskrav:
Obligatorisk arbeidskrav:Veiledningssamtaler
Påkrevde arbeidskrav:
Oppmøte påkrevd:Ikke påkrevd
Kommentar:Regular project reviews, with the teachers.
Obligatorisk arbeidskrav:Ekskursjoner
Påkrevde arbeidskrav:
Oppmøte påkrevd:Ikke påkrevd
Kommentar:Barcelona or Sydney
VurderingsformGrupperingKarakterskalaKommentar
ProsjektoppgaveGruppeBestått / ikke beståttThe main projects will be worked out in small teams (2-3 persons). Shorter exercises are to be developed individually. The considerations for the marking is: -The idea basis of the project. -The realization of the project from idea to form. - The communication of the project.
Vurderinger:
Vurderingsform:Prosjektoppgave
Gruppering:Gruppe
Karakterskala:Bestått / ikke bestått
Kommentar:The main projects will be worked out in small teams (2-3 persons). Shorter exercises are to be developed individually. The considerations for the marking is: -The idea basis of the project. -The realization of the project from idea to form. - The communication of the project.
AktivitetKommentar
OppmøteIt is recommended that all work be done in the studio on a daily basis.
ForelesningerIt is recommended to follow the AHO guest lectures It is recommended to follow croqui every month in the season
WorkshopsDesign workshops will be done, with teams related to the project.
Individuell veiledningRegular project reviews, with the teachers.
GjennomgangPresentation in public
Forventet arbeidsinnsats:
Aktivitet:Oppmøte
Kommentar:It is recommended that all work be done in the studio on a daily basis.
Aktivitet:Forelesninger
Kommentar:It is recommended to follow the AHO guest lectures It is recommended to follow croqui every month in the season
Aktivitet:Workshops
Kommentar:Design workshops will be done, with teams related to the project.
Aktivitet:Individuell veiledning
Kommentar:Regular project reviews, with the teachers.
Aktivitet:Gjennomgang
Kommentar:Presentation in public
Godkjent dato: 
Torsdag, april 20, 2017 - 01:00
Godkjent av: 
Marianne Skjulhaug
Rapporteringsstudieprogram

60 613 Taste of a Territory - Envisioning Architectures of Water within Greater Oslo

Gateflow CD
Emnenavn på English: 
Taste of a Territory - Envisioning Architectures of Water within Greater Oslo
Studiepoeng: 
24
Rapporteringsprogram: 
Emnekode: 
Studienivå: 
Syklus 2
Undervisningssemester: 
2018 Vår
Eksamenssemester: 
2018 Vår
Undervisningsspråk: 
Engelsk
År: 
2018
Maksimum antall studenter: 
20
Emneansvarlig: 
Sabine Muller
Elisabeth Ulrika Sjødahl
Forkunnskapskrav

Recommended prerequisite knowledge. CAD 2D and 3D, Adobe Suite, GIS. Hand drawing, model making. Interest in the intersections of landscape, urbanism and architecture.

Om emnet

How does a territory taste? We can know by the flavour of its bread, its beers, berries, fish and meat. Local climate, mineral composition, water quality and agricultural practices - and thus the interplay of natural and cultural conditions - join in a fundamental role in generating a region’s savour.

Could taste, and its utilitarian projects, such as breweries, - everyday and ordinary - become a critical vehicle to address, and eventually and steer contemporary urbanisation processes - global and market oriented - in the Oslo Region? Purdy states in his book “After Nature”, that attention to food offers the Anthropocene a picture of humans with their hands in the dirt, engaged in a metabolic bond with what sustains them. Integrating human work into an ecological vision has a broader potential: to refigure the relationship between the natural world and human economy.

It is exactly this relationship which is at stake when addressing the pressing issues of adaption to climate change, urbanisation and place specificness. New imaginaries are necessary to tackle upcoming risks of flooding and draught, rapid land-use change and loss of cultural landscape heritage. Water, the publicness of water works and the omnipresence of the hydrosphere, offer a political and material base to reconfigure that very bond.

In search for visions and with the aim of re-positioning water flows towards a more fundamental role in planning, the studio will explicitly explore how their routing can both be a structuring and a productive element within a socially conceived territory, and envision landscapes, architectures and a series of figures that act within, mark and organize the wider field of territorial flows while, as Gregotti would state, “giving meaning to the whole environment through its stronger characterization and definition”. 

Læringsutbytte

Knowledge: The design research studio will provide students with the conceptual categories to address the multi-layered and interrelated issues of sustainability in an urbanised context and a design perspective. Agriculture holds a key position in entangling the human and natural spheres. A focus of the studio will be a hydrological perspective on design, the management of flows within a socially and economically biased context and the anchoring of architectural interventions within the scale of the territory.

  • Acquaintance and discussion of notions of cultural landscape, nature, city, territory as a spatial product of cultural, political and economical interests layered in time (palimpsest)
  • Basic knowledge of urban metabolism as a concept to describe the flows of the materials and energy between and within cities and landscapes; in particular: urban hydrology and sustainable water management
  • Basic knowledge of landscape as a productive, performative layer in human systems: ecological infrastructure and ecosystem services, and regenerative agriculture
  • Basic knowledge of concepts of a socially committed practice: environmental justice, commons, everyday urbanism, productive city 
  • Basic knowledge to a research by design approach, including selection of information, synthesis and organization, problem definition, framing of a task. Creation of strategies and design of a project to be evaluated and critically reflected upon
  • Advanced knowledge of design in existing contexts: transformative urbanism, as found
  • Knowledge on landscape architectural discourses and methods to give form.
  • Knowledge on the landscapes physical form and its change over time by different agents such as climate, water flows, wind and chemicals.

 

Skills: Concretely, students will develop skills in transforming already built out urban areas under high development pressure from a landscape and hydrological perspective, with the goal to ensure adaptability to climate change and to draw on heritage while continuing to be dynamic. This involves the capacity to conduct a perceptive and layered analysis, a multi-scalar ability to move fluently between territorial and architectural scales in, as well as to frame and argue for a well resolved design proposal.

  • Multi-scalar and system thinking: ability to analyze, and synthesise how different systems interact across scales, time and professional spheres, critically reflect on the data that can be processed aesthetically and represented through design.
  • Research: Capacity to select and sort, and evaluate data from greater information quantities, ability to conduct precedent analysis and transfer
  • Analysis: ability to carry out landscape and urban analysis based on map (GIS) and field (photography, interviews) work; explorations and evaluation towards territorial figures; re-description of a territory through a synthesis of mapping, drawing, diagramming, and photography, with a special attention to hydrological systems.
  • Strategy: capability to develop territorial scenarios based on different hydrological and economical approaches, balancing reasons and proposition of concrete designs out of the strategic approach.
  • Iterative design process: successive and interrogative usage of drawings (section and plans), physical and digital models, as well as texts variants, to test and develop proposals, in favour for “unsafe”, experimental approaches
  • Design resolution: ability to work out a territorial approach on a detailed level, including grading, surfaces and textures, planting, and lighting
  • Representation: capability to illustrate design through compelling plans, sections, and 3-dimensional images such as veduta and collage, as well as models
  • Communication: skill to verbally and visually argue for a project

General competence:

The studio’s main competence goal is to equip students with the ability to translate ideas into form, and to apply theoretical background in project work. The studio’s underlying thesis will encourage the rethinking of urban, social and environmental challenges as opportunities to develop place-specific, lived and just spaces for the future. Students will develop the adequate background knowledge to frame their projects in a larger socially and environmentally relevant context, as well as to use it as an investigative vehicle to address professional and disciplinary questions.

  • Understanding of history and theory in order to inform the design process.
  • Understanding and design of the interrelation of different scales: situating a detailed project within a territorial and local level.
  • Understanding and tackling of aesthetical questions 
Praktisk organisering og arbeidsmåter

Individual and group work (2-3 students) of the studio is organized around 4 phases:

“Appetizer” - Contextualisation: Familiarization with discourse and state of the art in theory and practice: workshops on terminology, concepts, and precedent projects through input lectures, development of tool boxes and prototypical designs; comparative analysis and projection: 10 day off-site (travel requiring) design workshop in Mexico in collaboration with TNT, CCMSS Consejo Civil Mexicano para la Silvicultura Sostenible, UNAM National University of Mexico.

“Cibopolis” - Strategy: Development of strategic transformation scenarios and territorial figures on a watershed scale, based on an in-depth understanding of the geographical context, its problems and potentials. (1: 10.000)

“Brew good, do good” - Project: Elaboration of the design strategies into individual public space, landscape and architectural proposals, understood as a systemic object (1:1000 - 1:20)

“Enjoy” - Communication: Visualization and “telling” the proposals to communicate to a broader audience. Production of an exhibition and studio booklet that can serve to advance the imaginary on Oslo as a sustainable territory.

Pensum

The studio will travel abroad to Mexico for a 10-day design workshop at the end of February. 

Obligatorisk arbeidskravPåkrevde arbeidskravOppmøte påkrevdKommentar
Annet - spesifiser i kommentarfeltet Ikke påkrevdPresence and presenting at 80% of the presentation dates (pin-up and reviews) is mandatory to pass the course.
Obligatoriske arbeidskrav:
Obligatorisk arbeidskrav:Annet - spesifiser i kommentarfeltet
Påkrevde arbeidskrav:
Oppmøte påkrevd:Ikke påkrevd
Kommentar:Presence and presenting at 80% of the presentation dates (pin-up and reviews) is mandatory to pass the course.
VurderingsformGrupperingKarakterskalaKommentar
VurderingsmappeIndividuellBestått / ikke beståttThe work will be evaluated through oral and graphic presentations as well as digital hand-ins (moodle/box) at the end of each of the different studio phases, with a final presentation of the whole project’s narrative. Final grade will be based on an assessment of all the hand-ins (portfolio assessment), with an emphasis on design work. Presence and presenting at 80% of the presentation dates (pin-up and reviews) is mandatory to pass the course.
Vurderinger:
Vurderingsform:Vurderingsmappe
Gruppering:Individuell
Karakterskala:Bestått / ikke bestått
Kommentar:The work will be evaluated through oral and graphic presentations as well as digital hand-ins (moodle/box) at the end of each of the different studio phases, with a final presentation of the whole project’s narrative. Final grade will be based on an assessment of all the hand-ins (portfolio assessment), with an emphasis on design work. Presence and presenting at 80% of the presentation dates (pin-up and reviews) is mandatory to pass the course.
AktivitetKommentar
EkskursjonThe excursion/workshop to Mexico will be end of January, beginning of February.
Forventet arbeidsinnsats:
Aktivitet:Ekskursjon
Kommentar:The excursion/workshop to Mexico will be end of January, beginning of February.
Godkjent dato: 
Fredag, oktober 20, 2017 - 14:30
Godkjent av: 
Marianne Skjulhaug
Rapporteringsstudieprogram

60 701 Pre-diplom for urbanisme og landskapsarkitektur

Gateflow CD
Emnenavn på English: 
Pre-diploma for urbanism and landscape architecture
Studiepoeng: 
6
Rapporteringsprogram: 
Emnekode: 
Studienivå: 
Syklus 2
Undervisningssemester: 
2018 Høst
Eksamenssemester: 
2018 Høst
Undervisningsspråk: 
Engelsk
Emneansvarlig: 
Sabine Muller
Forkunnskapskrav

Successful completion of 60 credits. Last Semester before diploma. The course is open to students of architecture and landscape architecture. 

Om emnet

The pre-diploma semester at AHO is an independent research task on a theme chosen by the candidate. In consultation with the course teacher, fellow students and a chosen advisor, the candidate is to produce a report that details a topic to be studied, an approach or methodology, a spatial program and a plan of work. This report is the foundation of the diploma work.

Læringsutbytte

At the end of the course, the students will have acquired the necessary knowledge to proceed with the independent diploma assignment: ∙ An understanding of the complexity of a chosen urban or landscape site and topic ∙ An ability to frame artistic and scientific research ∙ An understanding of the given natural, social, cultural and technological conditions that govern urban or landscape design work ∙ An awareness of the topic’s historical, societal, theoretical and methodological ramifications ∙ An ability to communicate ideas and plan work ∙ An understanding of one’s own individual position with the discipline

Praktisk organisering og arbeidsmåter

The course is an individual research assignment with group discussions and interim presentations of the different research components. It concludes with a pre-diploma report containing the following elements: - Topic description - Site presentation - Maps of selected issues - Reviews and discussions of relevant literature - Summaries and discussions of interviews with experts - Reference projects presentations and discussions

VurderingsformGrupperingKarakterskalaKommentar
RapportIndividuellBestått / ikke bestått
Vurderinger:
Vurderingsform:Rapport
Gruppering:Individuell
Karakterskala:Bestått / ikke bestått
Kommentar:
Forfattere: 
Reier Møll Schoder
Godkjent dato: 
Torsdag, april 26, 2018 - 13:45
Godkjent av: 
Silje Nygaard på fullmakt fra Marianne Skjulhaug
Rapporteringsstudieprogram

Valgbare studiokurs

Gateflow CD
Emnenavn på English: 
Elective studio courses
Studiepoeng: 
24
Rapporteringsprogram: 
Emnekode: 
Studienivå: 
Syklus 2
Undervisningssemester: 
2017 Høst
Undervisningsspråk: 
Norsk
Forkunnskapskrav

Det kreves ingen forkunnskaper utover opptakskrav i studieprogrammet.

Læringsutbytte

Kunnskaper
Ved gjennomført studium skal studenten;

Ferdigheter
Ved gjennomført studium skal studenten;

Generell kompetanse
Ved gjennomført studium skal studenten;

Oppmøte påkrevd
Ikke påkrevd
Obligatoriske arbeidskrav:
Oppmøte påkrevd:Ikke påkrevd
Forfattere: 
Berit Skjærvold
Godkjent av: 
Empty by purpose